Ακόμα μία κακή χρονιά είναι το 2020 για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, καθώς φέτος ο κλάδος καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής, η οποία έχει μειωθεί κατά 40% περίπου, με αποτέλεσμα η φετινή συγκομιδή να είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αγροτικών οργανώσεων Copa-Cogeca.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν είναι αυτάρκης ως προς το μέλι, θα καλύψουν μόνο το 64% του μελιού που θα τοποθετηθεί στην κοινοτική αγορά. Τα αίτια για τη μείωση αυτή εντοπίζονται στις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην ξηρασία του Ιουλίου.

Βαρύ ήταν το πλήγμα στην Ουγγαρία, όπου η συγκομιδή μελιού ακακίας ήταν μόλις στο 10% της φυσιολογικής, όπως και στην Αυστρία, όπου γίνεται λόγος για τη χειρότερη σοδειά των τελευταίων δεκαετιών. Μεγάλες πτώσεις καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία, της τάξεως του 80%, καθώς και στη νότια Ιταλία, μεταξύ 70% και 80%.

Έκκληση για μέτρα

Η ένωση υπογραμμίζει ότι «χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, το μέλλον των μελισσοκόμων είναι σε κίνδυνο: η απουσία μίας ισχυρής πληροφόρησης για την προέλευση και η νόθευση μελιού που έχει φτάσει σε επίπεδα που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί αποτελούν δύο μεγάλες απειλές έναντι των οποίων οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα» «Ο ΚΑΠ αντιμετωπίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μεταβλητότητας στις αγορές ζωικών προϊόντων όπως το γάλα και το κρέας.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για τέτοια διαχείριση κινδύνων και μέτρα προώθησης ευρωπαϊκών προϊόντων και για τον τομέα με τον ίδιο τρόπο, όπως η ένδειξη προέλευσης για προϊόντα μελιού και οι αυστηρότερο περιορισμοί για εισαγωγές από τρίτες χώρες», δήλωσε ο Etienne Bruneau, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το μέλι.

thessaliaeconomy.gr