Μειωμένη κατά 1,2% στους 6,8 εκατ. τόνους, ήταν η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η παραγωγή από αρχές του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο ήταν ελαφρώς υψηλότερη, σε σχέση με το 2019, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας επηρέασε την μετέπειτα πορεία, με αποτέλεσμα η παραγωγή να δείξει σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο και να παρουσιάσει διακυμάνσεις για το υπόλοιπο του έτους.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μεταξύ Γερμανίας, Ιταλία και Ισπανίας, τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή παρουσίασε η Ιταλία, που έκλεισε το 2020 στους 48 χιλ. τόνους. Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία αύξησε την παραγωγή βόειου κρέατος κατά 14.000 τόνους, όπως και η Ολλανδία, αλλά και η Γαλλία.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1,3% ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Παρά τη μείωση της παραγωγής, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές, ειδικά στην αγορά της Ασίας, του Καναδά και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εξαγωγές νωπού και κατεψυγμένου βόειου κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,3%, που αντιστοιχεί σε συνολικό όγκο 461 χιλ. τόνων, εκ των οποίων 50 χιλ. τόνοι εστάλησαν στη βρετανική αγορά, όγκος αμετάβλητος σε σύγκριση με το 2019. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Βραζιλία να είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές που επηρεάζονται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, η παραγωγή βόειου αντιστοιχεί στο 28% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος, εκ των οποίων το 11% αφορά στην εγχώρια παραγωγή και το 17% σε ζωικό κεφάλαιο που έρχεται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, μένει εντός συνόρων πέντε μήνες για πάχυνση και έπειτα σφάζεται. "Δεν έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή βόειου κρέατος στην Ελλάδα το 2020, αλλά σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι δεν έχει μειωθεί, ενδέχεται μάλιστα λόγω ζήτησης να έχει αυξηθεί", αναφέρει στο FnB Daily ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Ελευθέριος Γίτσας, ο οποίος εξηγεί πως, "λόγω της πανδημίας, ενδέχεται να διατέθηκε περισσότερη ποσότητα από ότι παλαιότερα. Δεν ξέρουμε, εάν η αυξημένη ζήτηση μεταφράστηκε και σε αύξηση ζωικού κεφαλαίου, αναμένουμε τα νούμερα".

Στέλλα Αυγουστάκη FNB Daily