Για δύο βράδια ο υδράργυρος έδειξε κάτω από μείον τρία με αποτέλεσμα να φανούν στη συνέχεια οι τεράστιες πληγές σε αμπέλια, ακτινίδια, Πυρηνόκαρπα και κηπευτικά.

Ειδικά στη Θεσσαλία ζημιές έχουν σημειωθεί και στις πρώτες φυτείες βιομηχανικής ντομάτας (Χάλκη, Φάρσαλα κα), όπως και σε πρώιμα καλαμπόκια που είχαν φυτρώσει και κάηκαν από τον πάγο.

Αναλυτικά:

Μεγάλες ζημίες, που κυμαίνονται από 30% έως και 90%, σε δενδρώδεις καλλιέργειες ακτινιδίων, πυρηνοκάρπων, γιγαρτόκαρπων κι ελιών, αλλά και σε πρώιμα κηπευτικά υπό κάλυψη, άφησε πίσω του ο παγετός της 9ης Απριλίου στην πεδιάδα του Νέστου Καβάλας, ενώ ανάλογα σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και σε φυτείες στον κάμπο της Ημαθίας, αλλά και άλλους νομούς στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς διότι είχαν προηγηθεί καταστροφές στην περιοχή και από τον παγετό της 25ης και 26ης Μαρτίου. Τα νεαρά φυτάρια βιομηχανικής ντομάτας υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με γεωπόνους παραγωγούς και εκπροσώπους εταιρειών να προσπαθούν ακόμα να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Βελβεντό Κοζάνης με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν στους -4oC το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, οι παραγωγοί «αποχαιρέτησαν» το μεγαλύτερο και εναπομείναν μέρος της φετινής παραγωγής τους σε ροδάκινα, κεράσια και μήλα με τα άνθη να υποκύπτουν στους αλλεπάλληλους παγετούς, αφήνοντας τους καλλιεργητές με τα χέρια δεμένα και σε απόγνωση.

Οι εν λόγω καλλιέργειες, ζημιώθηκαν και στον Νομό Πέλλας που τα ανθισμένα δέντρα καφέτιασαν μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας πρωτοφανώς γρήγορα ενδείξεις για την σφοδρότητα των παγετών που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλη Μάινο.  Παρόμοια εικόνα καταστροφής αναφέρεται και στα αμπέλια της περιοχής αλλά και στις ελιές στα νοτιοανατολικά του νομού, με τους παραγωγούς να μνημονεύουν τους αντίστοιχους παγετούς του 2003, που πλέον φαντάζουν «χάδι» μπροστά στα φετινά αλλεπάλληλα πλήγματα.

Εκτεταμένα τα προβλήματα και στα αμπέλια με τους παραγωγούς στον Τύρναβο να μιλάνε για 100% καταστροφή σε πολλές των περιπτώσεων, φοβούμενοι ακόμα και για την επόμενη χρονιά. 

Τα πιο «προχωρημένα» αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου που είχαν ξεκινήσει να εισέρχονται στο στάδιο της άνθισης δεν γλίτωσαν από τους -3 oC που επικράτησαν το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή σε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σε πολλές περιπτώσεις όπως το Δαμάσι που χτυπήθηκε σφοδρά. Οι παραγωγοί βλέπουν την φετινή χρονιά χαμένη όμως τα έξοδα και οι καλλιεργητικές φροντίδες θα γίνουν κανονικά σε μια προσπάθεια να σωθεί η επόμενη χρονιά, λέει ο Αθανάσιος Πλιάκας Διευθυντής Πωλήσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Οι παραγωγοί και οι αγροτικοί σύλλογοι βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιώντας διαδικτυακές συσκέψεις και επιτόπιες αξιολογήσεις των ζημιών. Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι επιστολές και ανακοινώσεις από οργανώσεις παραγωγών από τις πληγείσες περιοχές που ζητούν την ανάληψη άμεσων ενεργειών εκ μέρους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διενεργηθούν γρήγορες αυτοψίες και κυρίως να υπάρξουν αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε στη συνέχεια να δοθεί μια δίκαιη στήριξη όσων έχουν πληγεί.

Για τον πρόσφατο παγετό της Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου Αμπελώνα Δαμασίου και Αργυροπουλίου-Λυγαριάς να αναφέρουν:

“Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.

Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αλλά και τα κηπευτικά.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε τις καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας. Διεκδικούμε:

-Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.

-Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

-Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

-Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

-Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

-Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους”.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από agronews.gr)