Αισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία για τη φετινή σεζόν, καθώς η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Στη ρίγανη, η κοπή είναι μία φορά, ενώ στη μέντα και σε κάποια άλλα δύο με τρεις κοπές μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αντίθεση με τις ζημιές που σημειώθηκαν στα άλλα προϊόντα, στα αρωματικά φυτά αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις και κυρίως υψηλή ποιότητα, που είναι το ζητούμενο για τις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.

Στα Φάρσαλα, ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών ασχολείται κυρίως με τη ρίγανη και τη μέντα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Γιώργο Καλφόγλου, «φέτος ελπίζουμε ότι θα ρεφάρουμε για τις δύο μέτριες χρονιές, όταν χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, ελέω καιρικών φαινομένων.

Ευτυχώς, δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που είχαμε στα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, γιατί θα είχαμε πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, πρόπερσι η ζημιά ήταν μεγάλη στη ρίγανη, αλλά δεν αποζημιωθήκαμε, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν χαρακτηρίζει ζημιογόνο αίτιο τον μύκητα που προκλήθηκε από τις βροχές και χτύπησε τα φυτά».

Ο συνεταιρισμός έχει δρομολογήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί για την καθετοποίηση της μονάδας, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων ρίγανης και μέντας.

Ο ρόλος των εταιρειών

Στη Θεσσαλία, τα αρωματικά φυτά κερδίζουν συνεχώς έδαφος και σε αυτή την αύξηση του ενδιαφέροντος έχουν συνεισφέρει οι εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες προσφέρουν άτυπα μια συμβολαιακή γεωργία, παρέχοντας στους παραγωγούς κάθε βοήθεια που χρειάζονται ως προς την καλλιέργεια, αλλά το βασικότερο πώληση του προϊόντος μέσω συμβολαίων.

Στον Νομό Λάρισας, οι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο της ρίγανης και της μέντας κυρίως είναι αυτοί των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.

Για τη Βρύναινα στον Αλμυρό η καλλιέργεια τσαγιού του βουνού, αποτελεί… οικογενειακή υπόθεση.

Κάθε οικογένεια έχει τη δική της καλλιέργεια και παραγωγή, αλλά στις εξαγωγές κυριαρχούν δύο οικογένειες με τις εταιρείες τους, αυτές των κ.κ. Τσοκάρα και Μυλωνά, οι οποίες δημιούργησαν τα δικά τους τυποποιητήρια – συσκευαστήρια και με το τοπικό προϊόν έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά, προωθώντας την κατανάλωση του σιδηρίτη σε κάθε σπίτι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ μέχρι και στη μακρινή Αυστραλία.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στον Αλμυρό Μαγνησίας, η EUPHORIA SECRETS καλλιεργεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ρίγανη, φασκόμηλο, εστραγκόν, λουίζα, θυμάρι, δεντρολίβανο και σε μικρότερες ποσότητες ύσσωπο, καλάντουλα, μέντα.

Στη Ματαράγκα Καρδίτσας, η ETHOIL συνεργάζεται με παραγωγούς για την προμήθεια αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων κι άλλων θεραπευτικών βοτάνων.

Τέλος, στο Αγιόφυλλο Τρικάλων μια οργάνωση παραγωγών αρωματικών φυτών με τον διακριτικό τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς για την εμπορία κυρίως ρίγανης και τσαγιού του βουνού.

ypaithros.gr