Σε πολλαπλά επίπεδα επηρεάζει τον κλάδο των τροφίμων η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Ήδη, ο εξαγωγικός κλάδος των τυποποιημένων φρούτων έχει αρχίσει να αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι στις εξαγωγές σε περίπτωση που η Ρωσία επιβάλλει εμπάργκο στα προϊόντα από την Ε.Ε., κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις εξαγωγές νωπών.

Ετσι, στους μεταποιητές – κονσερβοποιούς Ελλάδας επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί, εκτός από το πρόβλημα του ήδη αυξημένου κατά 60% κόστους έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα πιθανού «εμπάργκο» από την Ρωσία προς την Ε.Ε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) δια στόματος του προέδρου της, Κώστα Αποστόλου, στην τελευταία κρίση της Κριμαίας, οι κομπόστες και οι χυμοί των φρούτων είχαν μείνει εκτός εμπάργκο από τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά όπως πρόσθεσε, «τώρα πάμε σε μια κλιμάκωση των Ευρωπαϊκών μέτρων και μας ανησυχεί η αναμενόμενη αντίδραση από την πλευρά των Ρώσων. Που θα φτάσει αυτό; Μήπως αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στη νέα λίστα και οι χυμοί των φρούτων;» επεσήμανε.

Το δεύτερο σημαντικό που προκύπτει από την ρωσο-ουκρανική κρίση, είναι σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το πόσο θα επηρεάσει την κατανάλωση των προϊόντων της ΕΚΕ η ψυχολογία που θα δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι τα προϊόντα της ΕΚΕ είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. «Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο χωρίς να έχουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης», σημείωσε και πρόσθεσε «έχουμε μεγάλη αγωνία για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα». Οι διεθνείς αγορές δημητριακών Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί και τις διεθνείς αγορές δημητριακών.

Στις διεθνείς αγορές οι χρηματιστηριακές τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι έκλεισαν με limit-up και σημείωσαν τη μέγιστη επιτρεπτή άνοδο. Την Παρασκευή (25/2) άρχισαν να διορθώνουν αλλά παραμένουν για αρκετό διάστημα σε υψηλά επίπεδα». Και αυτό γιατί όλα τα ουκρανικά λιμάνια είναι κλειστά λόγω των βομβαρδισμών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά και τις εξαγωγές της Μολδαβίας που δεν έχει δικά της λιμάνια.

Επίσης οι Ρώσοι κλείνοντας όλα τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας έχουν αποκλείσει και την τροφοδοσία των αγορών κυρίως της Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες σιτηρών για Ελλάδα έχουν παγώσει. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα είναι στα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ουδείς γνωρίζει, μέχρι στιγμής αν έχουν πάθει ζημιές από τους βομβαρδισμούς και δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα αποκατασταθούν οι εξαγωγές.

Οι αγορές φοβούνται ότι εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και σημαντική αναστάτωση.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία εξάγει ετησίως περίπου 15 εκατ. τόνους καλαμπόκι. Αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες. Αν δεν μπορεί να εκτελέσει τα συμβόλαια η Ουκρανία θα πρέπει να βρεθούν άλλες αγορές. Ρουμανία και Βουλγαρία αποτελούν εναλλακτικές αγορές για το καλαμπόκι.

Έχουν αποθέματα αλλά προσπαθούν να τα πουλήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Έτσι, η Βουλγαρία βρήκε την ευκαιρία να ανατιμήσει το καλαμπόκι κατά 25 ευρώ τον τόνο. Από την άλλη πλευρά, η Ρουμανία δεν πουλά καθόλου μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, το σιτάρι άγγιξε την πρωτοφανή τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Euronext.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, η τιμή του σιταριού κατέγραψε άνοδο 5,7% και του καλαμποκιού 5,1%.

Foodreporter