Θετικές είναι οι προοπτικές για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Γιώργος Οικονόμου, δεν έχουν παρατηρηθεί θέματα ποιότητας και ζημιάς στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα.

"Όπως έχει δείξει η ελαιοποίηση, διανύουμε μια πολύ καλή χρονιά. Από άποψη ποσότητας, υπολογίζουμε να έχουμε αύξηση 15% - 20% σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 280 χιλ. τόνους", εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ

Σε αυτήν την αύξηση έχουν συντελέσει οι καλές καιρικές συνθήκες σε Πελοπόννησο και Κρήτη, αλλά και το ότι η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, που αποτελεί το 50% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, είναι πολύ καλή.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι, ανοδικά έχουν κινηθεί και οι εξαγωγές. "Οι εταιρείες συνεχώς διευρύνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν μικρές και φερέλπιδες εταιρείες που έχουν μπει στο χώρο, που προσπαθούν να αναπτύξουν δικά τους δίκτυα διανομής. Αν και έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε τα επίπεδα Ιταλών και Ισπανών, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το μερίδιο σε βασικές χώρες, όπως η Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη".

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 40% ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2014-2019

Σημειώνει, επίσης, ότι, η κατανάλωση της πενταετίας 2014-2019 είναι αυξημένη κατά 40%, σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από 30 χρόνια. "Αυτό, οφείλεται στο ότι το ελαιόλαδο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αν και έχει υψηλή τιμή και δεν είναι εύκολη η κατανάλωσή του από ορισμένες χώρες".

MEΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 0,3 % Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟ 2020-2021

Όπως αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η συνολική παραγωγή έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια, φτάνοντας στην τελευταία συγκομιδή το 2018- 19, τους 3.262.000 τόνους. Ωστόσο, την τελευταία διετία εμφανίζει κάμψη. Η σεζόν 2019-20, αν και εξακολουθεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, δείχνει παγκόσμια παραγωγή 3.207.000 τόνους, μειωμένη κατά 1,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,8%. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν, η Τυνησία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Αλγερία αναμένουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, με την παγκόσμια παραγωγή να εκτιμάται στους 3,19 εκατ. τόνους το 2020-2021, έναντι των 3,20 εκατ. πέρυσι, εμφανίζοντας μείωση 0,3%.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB