Οι αγωνίες όλων των παραγόντων της ελληνικής γαλακτοκομίας -μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel- είναι πολλές. Της γαλακτοβιομηχανίας όμως, εκτός των άλλων, είναι να μην χαθούν οι ξένες αγορές, που με μεγάλο και δαπανηρό αγώνα κατόρθωσε να ανοίξει για το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν, τη φέτα.
Υπολογίζεται ότι η ετήσια αξία των εξαγωγών της φέτας ίσως υπερβαίνει και το 1 δισ. ευρώ! Πρόκειται για περίπου 80.000 με 85.000 τόνους. Ως εκ τούτου είναι πιθανόν να βρεθεί σε κατάσταση υποεφοδιασμού η ελληνική αγορά, προκειμένου να διοχετευτούν στο εξωτερικό οι απαραίτητες ποσότητες. Η υποεφοδιασμός όμως της εγχώριας αγοράς είναι προφανές ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις τιμές προς τα πάνω. Δεν αποκλείεται στους επόμενους μήνες η τιμή της φέτας να αγγίξει ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό.
Η κατάσταση που περιέγραψαν χθες το μεσημέρι σε τρίωρη σύσκεψης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της φέτας οι συμμετέχοντες, κτηνοτρόφοι και βιομήχανοι είναι τραγική. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής εικόνα ακόμη και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ίδιες οι φάρμες. Και τούτο διότι τα νερά δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις φάρμες για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 120.000 πρόβατα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι -όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση- θα είναι σημαντικά μειωμένη η εισκόμιση στις βιομηχανίες του πρόβειου γάλακτος και το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προφανώς με την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων μονάδων, αλλά και την αναζήτηση πρώτης ύλης από άλλες περιοχές.
Για τον επόμενο χρόνο η παραγωγή της φέτας θα μειωθεί σημαντικά, η τιμή της πρώτης ύλης θα αυξηθεί σημαντικά και η τελική τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί επίσης σημαντικά . Κι όλα αυτά δεν θα αργήσουν να συμβούν. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε την σύσκεψη είναι το υγειονομικό ζήτημα των μονάδων εκτροφής, αλλά και των βιομηχανιών που υπέστησαν ζημιές. Κι αυτό είναι άμεσο.
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν». Και η Διεπαγγελματική Οργάνωση βρίσκεται στη φάση της καταγραφής των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων, προκειμένου εν συνεχεία να προωθηθούν προς την κυβέρνηση.
Επίσης υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν παραγωγή γάλακτος, αλλά οι βιομηχανίες με τις οποίες συνεργάζονται έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται κάποιο χρόνο για την επαναλειτουργία τους. Σ αυτές τις περιπτώσεις, ήδη ξεκίνησε οριζόντια συνεργασία με τη μεταφορά της πρώτης ύλης σε άλλη τυροκομική επιχείρηση, είτε για την παραγωγή προϊόντων με την επωνυμία της πρώτης είτε για μεταπώληση. Και τούτο προκειμένου να μην χαθεί η τόσο πολύτιμη πρώτη ύλη.
Δημήτρης Χαροντάκης, businessnews.gr