Συνεχίζει τη δυναμική που ανέπτυξε την περασμένη καλλιεργητική περίοδο το βαμβάκι. Αν και κατά το παρελθόν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες, το βαμβάκι παραμένει ιδιαίτερα εξωστρεφές και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως.
Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για περισσότερα στρέμματα και καλές στρεμματικές αποδόσεις, σε συνέχεια της θετικής περσινής χρονιάς. Οι διεθνείς αναλυτές, μάλιστα, κάνουν λόγο για αύξηση στρεμμάτων που κινείται στο 4%-4,5%, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η καλλιέργεια θα κυμανθεί στα 2.400.000 στρέμματα πανελλαδικά.
H εποχή που το βαμβάκι έμπαινε για τις επιδοτήσεις έχει λάβει οριστικά τέλος. Πλέον μιλάμε σε μεγάλο βαθμό για εξειδικευμένες, συχνά μεγάλες εκμεταλλεύσεις, πολλών στρεμμάτων, που πρωτοστατούν, βάζοντας στο παρασκήνιο το μοντέλο του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου.
Εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς βάμβακος είναι ότι στη Θεσσαλία, παρά τα προβλήματα με το κόστος νερού (ειδικά στο ανατολικό τμήμα) και το πράσινο σκουλήκι, φέτος θα υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 5 με 10% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι στη Θράκη.
Το βαμβάκι φαίνεται να παίρνει τη θέση μιας ακόμη πιο υδροβόρας καλλιέργειας αυτής του καλαμποκιού, λόγω των χαμηλών τιμών που έχει τα τελευταία χρόνια το προϊόν (από 17 ως 19 λεπτά το κιλό) αφού έχει να ανταγωνιστεί καλλιέργειες με φθηνό κόστος νερού στη Βαλκανική (Ρουμανια και Βουλγαρία).
ypaithros.gr