Σημαντικά είναι τα ποσά με τα οποία στηρίχθηκε η οικονομία της Θεσσαλίας από την αρχή του Covid-19. O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε πίνακες στη Βουλή με αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα ποσά που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Συνολικά καταβλήθηκαν 128,2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιστρατεύσει δύο βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης σε επιχειρήσεις.

Το ένα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τα «μικρά αφεντικά» και το άλλο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, με τον τρίτο κύκλο της οποίας να είναι ακόμα σε εξέλιξη και να διοχετεύονται πόροι προς δικαιούχους.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, από τα δύο αυτά εργαλεία στήριξης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων -μέχρι στιγμής- έχουν διοχετευθεί 3,2 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα.

Από αυτά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 128,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 98 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και 30,2 μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Τριαντόπουλος. Από το εν λόγω ποσό, η κατανομή ανά περιφερειακή ενότητα, είναι:

50,3 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, εκ των οποίων 39,8 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και 10,5 μέσω της αποζημίωσης ειδικούς σκοπού.

43,5 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, εκ των οποίων 33,3 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και 10,2 μέσω της αποζημίωσης ειδικούς σκοπού.

20,2 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, εκ των οποίων 14,8 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και 5,4 μέσω της αποζημίωσης ειδικούς σκοπού.

14,2 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, εκ των οποίων 10,1 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και 4,1 μέσω της αποζημίωσης ειδικούς σκοπού.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr