Τον κίνδυνο εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βλέπουν οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές αν κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Το άνοιγμα των αγορών, σήμερα Δευτέρα, θα είναι ένα πρώτο δείγμα για την αντίδραση των τιμών του πετρελαίου - γι’ αυτό και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα εκεί. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και από το πόσο αυτή θα επηρεάσει την απρόσκοπτη διέλευση των τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ, συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους ειδικοί της αγοράς. 

Ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη προεξοφληθεί στις τιμές του πετρελαίου, γι’ αυτό και το Brent αυξήθηκε κατά 3,5% από τις αρχές του μήνα ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο αναφέρει το Bloomberg.

Σημειώνει ότι έως τώρα η αντίδραση των τιμών πετρελαίου σε επιθέσεις των Χούθι σε πλοία γύρω από τις ακτές της Υεμένης, ήταν περιορισμένη, καθώς αυτές δεν στόχευαν άμεσα σε αποστολές φορτίων ενέργειας.

Από τα στενά του Ορμούζ διεξάγεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, γι’ αυτό αν η ένταση κλιμακωθεί και επηρεαστεί η διέλευση των τάνκερ, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το ασφάλιστρο κινδύνου και οι τιμές του "μαύρου χρυσού”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα σημάνει συναγερμό για τον κίνδυνο μιας νέας κλιμάκωση της πληθωριστικής καταιγίδας στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν που αγωνίζεται για την επανεκλογή του και περιπλέκοντας τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Capital.gr