Αποστάγματα από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν οι 34 εκθέτες της φετινής έκθεσης Ελληνικό Απόσταγμα, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό που διαπιστώσαμε επισκεπτόμενοι την έκθεση είναι ότι υπάρχουν δύο αντικρουόμενες, αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες τάσεις ως προς τα ελληνικά αποστάγματα. Από τη μία, οι παραδοσιακές γεύσεις που όλοι γνωρίζουμε: κλασικά τσίπουρα (με ή χωρίς γλυκάνισο), ούζα και τσικουδιές, ποτά που καταναλώνονται εδώ και δεκαετίες με θρησκευτική ευλάβεια σε τραπέζια, και έχουν τους φανατικούς οπαδούς τους. Από την άλλη, «πειραγμένες» γεύσεις που έρχονται να μυήσουν τους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές σε μία κατηγορία που συχνά παραβλέπουν, προτιμώντας ποτά όμως η μπύρα και το κρασί.

Σε μεγάλο βαθμό, είδαμε παραδοσιακές ποτοποιίες να εξελίσσονται και να καινοτομούν, παρουσιάζοντας πρωτότυπα προϊόντα, όπως το τσίπουρο μαστίχα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου ή το τζιν Philosophy της Ελληνικής Βιομηχανίας Αποσταγμάτων, με 16 επιλεγμένα βότανα, φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά, σπόρους και ρίζες. Είδαμε όμως και άλλες ποτοποιίες να μένουν πιστές στο παραδοσιακό προϊόν τους, όπως η Ποτοποιία Σπέντζα (Ούζο Veto) και η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Αλλοτινό Τσίπουρο). Και φυσικά είδαμε καινούργιες προσπάθειες, συχνά με πρωτότυπα αποτελέσματα, όπως το πρωτοποριακό απόσταγμα φράουλας Strawbar από τη Φλώρινα ή το λικέρ κρέμας μαστίχας dakri Cream, που αποτελεί ευρεσιτεχνία της εταιρείας Ellvino.Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το Kalesma της Ποτοποιίας Σαμαρά, ένα λικέρ που αποτελεί αναβίωση μίας παραδοσιακής συνταγής της Λέσβου, ενώ ιδιαίτερο προϊόν είναι και η βότκα Kástra Elión από την Καλαμάτα, που παράγεται με απόσταξη από ελιές.

Premium τσίπουρο

Μία άλλη τάση που παρατηρήσαμε έντονα είναι αυτή του premium, παλαιωμένου τσίπουρου, με ξεχωριστή γεύση που απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν κάτι παραπάνω από ένα κλασικό τσίπουρο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Púro της ποτοποιίας Καραθάνου και το παλαιωμένο τσίπουρο Οικογένειας Αποστολάκη «Manifesto». Φυσικά, στην έκθεση είχαν παρουσία πολλές γνωστές και επιτυχημένες μάρκες, όπως τα Majuni, Kentri και Stichion της Mantis Group, το τσίπουρο Τσιλιλή, το ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή, τα Αποστάγματα Καρδάση και το O/Purist. 

Σπύρος Πιστικός, Foodreporter