Την κυριαρχία των μεγάλων "παιχτών" στους διαγωνισμούς Πληροφορικής του Δημοσίου έρχονται να επιβεβαιώσουν οι αναθέσεις μιας σειράς έργων με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για έργα αθροιστικής αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με αναθέτουσα Αρχή την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες έκλεισε ο "κύκλος" υπογραφών των συμβάσεων για το έργο "Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας", αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν κατανεμημένο σε 9 επί μέρους τμήματα (lots). Τμήματα του έργου ανατέθηκαν (είτε κοινοπρακτικά είτε μεμονωμένα) στις παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδου – ΟΤΕ, Uni Systems, Νetcompany/Intrasoft και Byte, καθώς επίσης σε Nova και Vodafone, που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια στη διεκδίκηση εμβληματικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου. Η μεγαλύτερη σύμβαση ήταν αξίας 18 εκατ. με ανάδοχο την ένωση εταιρειών "Real Consulting – Nova" και είχε αντικείμενο την ψηφιακή αναβάθμιση στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Το "παζλ" των αναδόχων συμπλήρωσαν οι εταιρείες Initia, PwC, Iknow How και Computer Team. 

Στο μισό ο χρόνος υλοποίησης των συμβάσεων λόγω RRF

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάρτιο του 2023 και η διαδικασία "έτρεξε" σχετικά γρήγορα από ό,τι συνήθως συμβαίνει σε μερίδα διαγωνισμών για έργα Πληροφορικής, όπου μέχρι να συμβασιοποιηθούν χρειάζεται να περάσουν από 2 έως και τα 4 χρόνια. Μολονότι η προκήρυξη όριζε ότι η χρονική διάρκεια των συμβάσεων θα ήταν 36 μήνες, ο χρόνος υλοποίησης μειώθηκε κατά το ήμισυ προκειμένου να μη χαθούν, τα ασφυχτικά πλέον, όπως έχουν καταστεί χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς παρατάσεις, τα έργα του RRF θα πρέπει να έχουν παραδοθεί ως τα μέσα του 2026 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διοικητικές διαδικασίες για την υποβολή των δαπανών τους.

Από πλευράς προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο σε αξία έργο (112 εκατ. ευρώ) ήταν αυτό για τη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με αντικείμενο την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των υποδομών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το έργο ήταν χωρισμένο σε τρία τμήματα με τη διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρώνεται και αυτή με γοργούς ρυθμούς, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2023. Το πρώτο τμήμα ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών "Computer Team – Netcompany/Intrasoft" με την αξία της σύμβασης να ανέρχεται στα 55,2 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τμήμα ανέλαβε να υλοποιήσει η Νova ICT με την αξία της σύμβαση στα 26,6 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο και τελευταίο τμήμα προϋπολογισμού έως 30 εκατ. ευρώ ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η ένωση εταιρειών "Uni Systems – ΟΤΕ". 

Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της ΗΔΙΚΑ που αναμένεται να έχουν καθοριστικό "αποτύπωμα" και αντίκτυπο στον τομέα της υγείας είναι αυτό για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που έχει ανατεθεί στη ένωση εταιρειών "ΟΤΕ –Byte" με συμβατικό τίμημα 45,9 εκατ. ευρώ. Στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ συγκαταλέγεται το έργο των 36,4 εκατ. για το "Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών Αιματολογικών Ασθενών", με ανάδοχο την ένωση εταιρειών "Nova ΙCT– Nova ICT. 

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024 είχαν συμβασιοποιηθεί έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (άνω των 100.000 ευρώ το καθένα) στο Δημόσιο, συμβατικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Στην πρώτη πεντάδα  "φιγουράρουν" οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (OTE, Vodafone, Nova) μαζί με τις εταιρείες  Netcompany/Intrasoft και Uni Systems.

Στάθης Βασιλόπουλος, Capital.gr