Δεύτερη επενδυτική πατρίδα αποτελεί η Θεσσαλία, κυρίως η Λάρισα, για τον πολυσχιδή όμιλο Καράτζη από την Κρήτη. Πριν από δεκαετίες ίδρυσε την πρώτη μονάδα παραγωγής δικτύων, με το εργοστάσιο να εξακολουθεί να λειτουργεί δίπλα στην Βιοκαρπέτ, ενώ η δεύτερη γενιά του ομίλου συνεχίζει με μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή μας.

Το σύνολο της ηλεκτρική ενέργειας Καράτζη στη Θεσσαλία, την οποία θα παράγουν τρία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 270,8 MW, θα πωλείται στον όμιλο Μυτιληναίος καθώς οι δύο πλευρές υπέγραψαν μακροχρόνια σύμβαση (PPA). 

Πρόκειται για πάρκα σε Λάρισα και Μαγνησία, που αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του τρίτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 190,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 159,6 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή. 

Τα τρία αιτήματα ένταξης της επένδυσης στο ΤΑΑ, που υπέβαλαν οι εταιρείες «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1», «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2» και «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3», εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν ισάριθμες συμβάσεις μακροπρόθεσμων δανείων, ποσού 159,6 εκατ. ευρώ, με τις Eurobank και Πειραιώς. Επιπρόσθετα, έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις εξοπλισμού και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας δεν είχε επίδραση στην επένδυση για τα τρία φωτοβολταϊκά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Καράτζη κατέθεσε αίτηση για όρους σύνδεσης σε συστήματα αποθήκευσης μπαταρίας, συνολικής εγκατε-στημένης ισχύος 330 MW.

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr