Επισήμως από σήμερα ξεκινά η εποχή Θεοδωρόπουλου στο ΣΕΒ, η οποία θα κρατήσει κατ’ ελάχιστον τέσσερα χρόνια μετά το εντυπωσιακό 76% κατά τις χθεσινές εκλογές! Το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ θα σχηματιστεί η στενή ομάδα του νέου Προέδρου που θα αναλάβει να “τρέξει” το Σύνδεσμο για τα επόμενα δύο χρόνια. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιλογές για τις καίριες θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή, έχουν γίνει απ’ τον κ. Θεοδωρόπουλο εδώ και καιρό. Μάλιστα ο ίδιος είχε διαμηνύσει πως στην περίπτωση εκλογής του στη θέση του Προέδρου του ΔΣ θα πρότεινε την κυρία Αικατερινάρη για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπή;.

H Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελείται από πέντε έως εννέα μέλη του, ένα εκ των οποίων δύναται να ορίζεται ως Πρόεδρός της. Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ ο τελευταίος μπορεί να της αναθέσει και επιπρόσθετα καθήκοντα.

Τα πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον κ. Θεοδωρόπουλο η χθεσινή κάλπη “γέννησε” άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα! Από τη μία υπήρξε η είσοδος νέων ανθρώπων στο ΔΣ, από την άλλη ο βασικός “πυρήνας” του δεν αλλάζει τελικά και τόσο με δεδομένο ότι επανεξελέγησαν αρκετοί απ’ το προηγούμενο ΔΣ ενώ και κάποια «ονόματα» που αρχικά εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Όπως σχολίαζαν στο newmoney πηγές απ’ το ΣΕΒ «τα μέλη ψήφισαν με μία σχετική συντηρητικότητα προτιμώντας δοκιμασμένα και έμπειρα μέλη για το ΔΣ».

Έτσι στα νέα πρόσωπα, πλην της κας Αικατερινάρη που θα έχει και το ρόλο της Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ εκπροσωπώντας την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, συμπεριλαμβάνονται η νέα ΓΓ κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (ΤΙΤΑΝ) αλλά και τα μέλη του ΔΣ Νίκος Καυκάς (ΚΑΥΚΑΣ), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Φιλίππα Μιχάλη (ΝΝ), Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης) και Ευάγγελος Χρυσάφης. Ο τελευταίος κατήλθε στον εκλογικό στίβο εκπροσωπώντας την Metlen Energy & Metals / Μυτιληναίος αναπληρώνοντας τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο που αποφάσισε να μην κατέλθει.

Μεταξύ των «παλιών» που διατηρούν τη θέση τους στο ΔΣ περιλαμβάνονται οι: Πέγκυ Αντωνάκου (Γκουγκλ Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου), Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Επίσης σε αναβαθμισμένο ρόλο πλέον, λαμβάνοντας τη θέση του Αντιπροέδρου, θα βρεθούν μετά την εκλογή τους ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy!

Από την άλλη, αν και έδωσαν “αγώνα” τελικά δεν κατάφεραν να εκλεγούν, οι Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ΒΙΑΝΕΞ), Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής), Ματίνα Κοίλιαρη (SABO), Εφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών), Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ), Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings), Μαρία Πασχαλίδου (Grantex), Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί)

Όσα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών

Το κλίμα πάντως κατά τη Γενική Συνέλευση χθες ήταν αρκετά περίεργο και σίγουρα πρωτόγνωρο φθάνοντας να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων της εκλογικής διαδικασίας λίγο μετά τις 10 το βράδυ! Το πρωί είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και των δύο υποψηφίων για την προεδρία. Ο κ. Παπαλεξόπουλος έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της δικής του διοίκησης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση, που συνιστά το ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα πρώτων υλών, καθώς και στην έκθεση Ντράγκι. Εντύπωση προκάλεσε αυτό που είπε για τις εκλογές, που, υπενθυμίζεται, έγιναν φέτος για πρώτη φορά. «Η παραφιλολογία, που αναπτύχθηκε εφέτος, με αφορμή τις εκλογές, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Στα 117 χρόνια που δεν είχαν γίνει εκλογές, αποφεύχθηκε να πολιτικοποιηθεί ο Σύνδεσμος και να ακολουθηθεί μια κακώς νοούμενη προσωπική φιλοδοξία», φέρεται να είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος

Ο κ. Θεοδωρόπουλος απ’ την πλευρά του μίλησε για το περιβάλλον ανταγωνισμού και για τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Παράλληλα τόνισε ότι «η συμπερίληψη δεν έχει γίνει πράξη» και αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους έπρεπε να του δώσουν την ψήφο τους.

Απ την πλευρά της η κα Τσέτη τόνισε τα σχέδια του Συνδέσμου που έμειναν στα χαρτιά, οπως είπε, όπως η διαδύνδεση του Συνδέσμου με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Περιέγραψε έναν ελιτίστικο χαρακτήρα του ΣΕΒ που «δεν ασχολήθηκε με τις ανάγκες των μελών που δεν αποτελούσαν τον στενό πυρήνα του!». «Διότι κλείσαμε τα μάτια στο μείζον θέμα των ΒΙΠΕ αφήνοντας να λειτουργούν παράνομα πρακτικές μονοπωλίου, την στιγμή που συνάδελφοί μας προσπαθούν να βρουν τρόπο για την επιβίωσή τους.», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε εδώ, με την προσδοκία η διασύνδεση, η ισοτιμία, η συμπεριληπτικότητα και η διαφάνεια, να γίνουν πράξη. Αναγνωρίζω και σέβομαι το έργο του ΣΕΒ και δη αυτό των προηγούμενων ηγεσιών του.»

Οι προτεραιότητες του νέου Προέδρου

Η νέα εποχή που «ευαγγελίζεται» ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ αναμένεται να συνοδευτεί από πιο δυναμικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα, κοινωνικού εταίρου και συνομιλητή της κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι του επιχειρείν και κυρίως η προώθηση της παραγωγής μέσα από την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, όπως η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, ο επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία νέων βιομηχανικών χώρων αλλά και, εν τέλει, η ίδια η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που πασχίζουν να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές μέσω της εξωστρέφειας.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας του, όπως έχει πει, είναι η σύναψη «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που «θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις». Έπειτα, ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης της βιομηχανίας από την κυβέρνηση, σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του επιχειρείν και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών στη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνιτών για τη μεταποίηση.

Στέλιος Μορφίδης, newmoney.gr