Από την ημέρα που ο Μιχάλης Σάλλας, πολύπειρος τραπεζίτης, ανέλαβε, ως επενδυτής τα ηνία της Παγκρήτιας Τράπεζας, άρχισε ουσιαστικά και η αντίστροφη μέτρηση για την μετεξέλιξη των συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι η κίνηση Σάλλα ήταν εξ΄αρχής σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική δύναμη απέναντι στις συστημικές τράπεζες.
Την κυβερνητική άποψη ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη με τους προέδρους των συνεταιριστικών τραπεζών. Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος για το ρόλο που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να παίξουν, τονίζοντας ότι «πρέπει να ενισχυθούν ως αντίβαρο στην υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού πολιτών και επιχειρήσεων».
Φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί κατ΄αρχήν η πλευρά Σάλλα μέσω του Lyktos Group -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που είναι σε γνώση και του thessalianews.gr- στοχεύοντας στην επέκταση και δικτύωση της Παγκρήτιας ανά την Ελλάδα μέσω συμμετοχών ή συγχωνεύσεων με ομοειδή τραπεζικά ιδρύματα.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες η κινητικότητα έχει ενταθεί και γίνεται λόγος για βολιδοσκόπηση Βορειοελλαδίτικης Συνεταιριστικής Τράπεζας η οποία, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο «προκεχωρημένο φυλάκιο» του σχεδίου επέκτασης της Παγκρήτιας στην ελληνική επαρχία. Τα σενάρια εμπλέκουν και το όνομα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας η οποία θα μπορούσε να γίνει η «γέφυρα» μεταξύ βορά και νότου στην σχεδιαζόμενη επέκταση του δικτύου. Βεβαίως αν η τελευταία δεχτεί μια προσφορά του είδους θα κληθεί να αποφασίσει με βάση το συμφέρον των συνεταίρων μετόχων της.
Τίποτα πάντως από όλα αυτά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επίσημο χαρακτήρα, αν και ο ίδιος ο Μιχάλης Σάλλας, σε όσους τον επισκέπτονται, στο "στρατηγείο" του στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα, δεν αρνείται ότι η επέκταση της Παγκρήτιας τράπεζας στην υπόλοιπη Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν εννέα συνεταιριστικές τράπεζες, με συνολικό ενεργητικό 2,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,8 δισ. ευρώ και χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) 2 δισ.ευρώ, και με κερδοφορία προ φόρων 15,3 εκ.ευρώ. Το συνολικό δίκτυο καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών ανέρχεται σε 112, όπου απασχολούνται 867 εργαζόμενοι.
Από πλευράς δικτύου καταστημάτων πρώτη σε μέγεθος έρχεται η Παγκρήτια Τράπεζα με 54 καταστήματα και ακολουθούν: με 23 καταστήματα η Τράπεζα Χανίων, με 10 καταστήματα η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, με 9 καταστήματα η Ηπείρου, με 5 καταστήματα η Έβρου, με 4 καταστήματα η Καρδίτσας, με 3 καταστήματα η Δράμας και από δύο καταστήματα έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες Πιερίας και Σερρών.
* Με αφορμή το παραπάνω ρεπορτάζ, από την Τράπεζα Θεσσαλίας μας διαμηνύθηκε επισήμως ότι ουδεμία πρόταση ή άλλους είδους ανεπίσημη επαφή δέχτηκε η τράπεζα από τρίτους για συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η τράπεζα Θεσσαλίας πορεύεται πάντα με βάση τον σχεδιασμό της με γνώμονα τα συμφέροντα των συνεταίρων της.
Κώστας Τόλης