Έτοιμες να παραδώσουν τα κλειδιά στις τράπεζες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, κάποιες τυροκομικές μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η εικόνα αυτή δεν είναι βέβαια διόλου τυχαία. Το οικονομικό αδιέξοδο στον κλάδο άρχισε να γίνεται ορατό από πέρυσι καθώς η παραγωγή και διάθεση της φέτας, που είναι το βασικό τους προϊόν, έπιασε οροφή. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι, με πρώτον την συνεχιζόμενη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης στα τυροκομικά προϊόντα και δεύτερον τον περιορισμό των εξαγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παλαιότερα, από τους 120.000 τόνους φέτας που παράγονται ετησίως στην χώρα μας, οι 90.000 τόνοι καταναλώνονταν στην Ελληνική αγορά και οι 30.000 έφευγαν για το εξωτερικό. Σταδιακά το σκηνικό αυτό άλλαξε, με τις εξαγωγές να αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η αναλογία να μετατρέπεται σε μόλις 60.000 τόνους φέτας στο εσωτερικό και άλλες 60.000 στις ξένες αγορές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν σήμερα σημαντικές ποσότητες φέτας αποθηκευμένες στα ψυγεία τους.
Η πτώση της κατανάλωσης έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. Η τιμή στο πρόβειο γάλα μειώνεται, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες. Τα δάνεια πολλών μικρών επιχειρήσεων έχουν ήδη «κοκκινίσει» ενώ αρκετές τυροκομικές μονάδες, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Στερεά Ελλάδα, έχουν βάλει πωλητήριο. Μόνο που αγοραστές δεν βρίσκονται πια.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ο τυροκομικός κλάδος οδηγείται σε «βίαιο» ξεκαθάρισμα και πληρώνει τις ανεπάρκειες δεκαετιών οι οποίες ήταν καλά κρυμμένες πίσω από την ραγδαία ανάπτυξη της φέτας που στο παρελθόν γνώρισε χρυσές εποχές. Δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες…
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr