Σε γραμμή της μετριοπάθειας και αναγνωρίζοντας την συμβολή της βιομηχανίας ως μέγιστη αναγκαιότητα για την επανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, κινήθηκε η ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας το Σάββατο το βράδυ στον Βόλο.
Ο ίδιος, αναλύοντας το κυβερνητικό έργο, δεν παρέλειψε να επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης του επιχειρηματικού κόσμου των εργαζομένων και της κοινωνίας ώστε να υπάρξει αποτελεσματική συμβολή στην ανάπτυξη. Μάλιστα εκπλήσσοντας το κοινό έδωσε δείγματα σπάνιας κυβερνητικής αυτοκριτικής κάνοντας λόγο “και για δικές μας ιδεοληψίες και ψυχώσεις”.
Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GIZELIS ROBOTICS ABEE Ευάγγελος Γκιζελής, ενώ χρέη γενικού γραμματέα εκτέλεσε η εκπρόσωπος της Εταιρείας ΕΨΑ Α.E. Πένυ Τσαούτου.
Το πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2017 από τον γενικό γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ Λουκά Παπαχαραλάμπους, της εταιρείας ELIKON TRANSPORT. Του οικονομικού απολογισμού 2017 και του προϋπολογισμού 2018 από τον ταμία Δ.Σ. Εμμανουήλ Ευσταθίου, της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.. Της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον Σπυρίδωνα Τσαμίτα της εταιρείας ΛΑΤΟΜΠΕΤΟΝ Ε.Ε.
Η ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Ευάγγελου Γκιζελή και τον χαιρετισμό του εκτελεστικού αντιπροέδρου ΣΕΒ Κωνσταντίνου Μπίτσιου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ελένης Κολιοπούλου.
Μετά το πέρας της ομιλίας της προέδρου, ακολούθησε η παρουσίαση των των εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και KNAUF AQUAPANEL από τους Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη (στέλεχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και Νικόλαο Χρυσοχού (διευθυντή εργοστασίου KNAUF AQUAPANEL στο Βόλο) αντίστοιχα.
Η ομιλία Πιτσιόρλα
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα, μετά τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup. Περνάμε πια σε άλλη περίοδο, αφήνουμε πίσω μας τα χρόνια της μεγάλες κρίσης και μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα πρέπει να θεμελιώσουμε το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Σ’ αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνεργασία όλων των κοινωνικών παραγόντων και των δυνάμεων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και πρέπει να συνεισφέρουν όλοι ο καθένας από τη σκοπιά και με τον τρόπο του. Εμείς ως κυβέρνηση δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκ νέου ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρας. Θεωρούμε ότι από τη βιομηχανία κυρίως εξαρτάται η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό που είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων για τη χώρα, αλλά χωρίς να έχουμε αναπτύξει την παραγωγική μας ικανότητα ως χώρα δεν θα πάμε μακριά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση και θα πάρουμε πολλά μέτρα για να αναζωογονηθεί η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το νόημα έχει η παρουσία του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.
Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι θα απαιτηθούν κίνητρα και βοήθειες από Ευρωπαϊκά προγράμματα και τον αναπτυξιακό νόμο και συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερα στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ παρατηρήθηκαν προβλήματα καθυστερήσεων, που οφείλονται στο νοσηρό καθεστώς που παρέλαβε η κυβέρνηση από προηγούμενα χρόνια. «Το υπουργείο μας ακόμη πληρώνει έργα που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό του 2004 που ήταν χιλιάδες και είχαν ενταχθεί χωρίς να υπάρχουν πόροι για να πληρωθούν, υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη δουλειά τους και που αντιμετώπιζαν την καχυποψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διαφθοράς. Υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα εξαιρετικά απαιτητικό γι’ αυτούς τους λόγους και όλα αυτά για ένα πρώτο διάστημα μας καθήλωσαν και οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλέον και τα πράγματα τρέχουν με κανονικούς και γρήγορους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις θα δουν πλέον μια διαφορετική εικόνα του αναπτυξιακού και του ΕΣΠΑ.
Για τα έργα του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων που έχουν ενταχθεί και υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση λόγω των αδυναμιών που έχουν οι διοικητικές υπηρεσίες των υπουργείων, των περιφερειών και των δήμων. Όπως είπε με το θέμα αυτό ασχολούνται στο υπουργείο, προσπαθούν να βρουν λύση και διαβεβαίωσε ότι σύντομα αυτή θα βρεθεί και θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται σημαντικά έργα από το ΕΣΠΑ.
Μεταμνημονιακή εποχή
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε ότι όλο το βάρος έπεσε στην έξοδο από τα μνημόνια, κάτι που υποχρέωσε την κυβέρνηση να κάνει συμφωνίες, συμβιβασμούς και αν ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τα ζητήματα που έθεταν οι δανειστές και οι εταίροι. «Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτή η διαπραγμάτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σημαντική είναι ακόμη η συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος, διότι αυτό θα αντανακλαστεί στο εισόδημα των εργαζομένων και στα περιθώρια που θα έχουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», τόνισε.
Ο κ. Πιτσόρλας εξήγησε ότι αυτά που θα χρειαστεί να πληρώσουμε για να ικανοποιούμε τις δανειακές ανάγκες θα είναι πιο λίγα σε σχέση με αυτά που φανταζόμασταν μέχρι σήμερα.
Όπως είπε, η συμφωνία που πετύχαμε μας ανοίγει μεγάλα περιθώρια. «Τα βήματα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, η προσαρμογή που πετύχαμε, το γεγονός ότι η οικονομία αρχίζει πια και ανεβαίνει, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες, μας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι από δω και μπρος και θ’ αρχίσουμε από τον προϋπολογισμό του 2019, τα πρώτα μέτρα, θα μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί στα αιτήματα που διατυπώνουν οι παραγωγικές τάξεις».
Επαναπατρισμός επιχειρήσεων
Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να επιτρέψουν Ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και να έρθουν στην Ελλάδα πολλές νέες. «Το 2016 και 2017, ιδιαίτερα πέρυσι, υπήρξαν πολλές σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένα κεφάλαια. Το 2017 φτάσαμε σε ύψος ρεκόρ σε ποσοστό του ΑΕΠ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως φτάσαμε και σε ύψος ρεκόρ στις εξαγωγές. Αυτά είναι δείγματα που μας πείθουν ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο που όχι μόνο θα επιστρέψουν επιχειρήσεις Ελληνικές, αλλά θα εγκατασταθούν και πολλές ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σχέδιο για τις ΒΙΠΕ
Αρχικά ο υφυπουργός επισκέφθηκε την Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιομηχανικής Περιοχής και είπε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών, ώστε η βιομηχανία να αναπτυχθεί σε οργανωμένες ζώνες και όχι άναρχα. Ένα από τα πρώτα θέματα που απασχολούν το υπουργείο είναι ένα σχέδιο για τις Βιομηχανικές ζώνες της χώρας.
Διαδήλωση για την ΑΓΕΤ
Εν τω μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν εκατό περίπου μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών έξω από το συγκρότημα Τσαλαπάτα κατά την οποία τόνισαν ότι οι Βολιώτες ανησυχούν για την υγεία τους στο θέμα ΑΓΕΤ.
Τριμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ επέδωσε ψήφισμα στον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσόρλα . Αρχικά έγινε προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΚΤΕΛ και οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο ύψος του γηπέδου του Μαγνησιακού, όπου τους σταμάτησε αστυνομική δύναμη.
Στο συγκρότημα Τσαλαπάτα μπήκε τριμελής αντιπροσωπεία από τον Στέλιο Λημνιό, τον Μάρκο Βαξεβανόπουλο και την Βάλμη Παπαδοπούλου, φορώντας κόκκινες κορδέλες στο λαιμό και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υφυπουργό, στον οποίο εξήγησαν την κατάσταση που επικρατεί με την καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και επισήμαναν ότι οι Βολιώτες ανησυχούν για την υγεία τους. Ο υφυπουργός, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και δεσμεύτηκε να παραδώσει το ψήφισμα στο αρμόδιο υπουργείο και να τους γνωστοποιήσει την απάντηση που θα λάβει .
Η ομιλία Μπίτσιου
Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, χαιρετίζω τη σημερινή σας Γενική Συνέλευση, και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να είμαι και πάλι μαζί σας.
Η συνεργασία ανάμεσα στους δυο Συνδέσμους είναι στενή και εποικοδομητική και ενισχύθηκε με την εκλογή της Προέδρου κυρίας Κολιοπούλου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Με την προχθεσινή συμφωνία για το χρέος και την έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, θεωρώ χρήσιμη μίαν εκτίμηση για τον απολογισμό της κρίσης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αποκαταστήσαμε τη δημοσιονομική πειθαρχία με σημαντική, όμως, υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας.
Ισοσκελίσαμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αλλά είναι ένας ισοσκελισμός που επιτεύχθηκε κυρίως στο σκέλος των υπηρεσιών λόγω της τουριστικής ανόδου.
Αντιθέτως, στο εμπορικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές προϊόντων υπερβαίνουν κατά 20 δις ευρώ τις εξαγωγές.
Και τέλος, βελτιώσαμε τη θέση μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Απέχουμε, όμως, ακόμη σημαντικά, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Συνεπώς, τώρα που πάμε προς την έξοδο, η εικόνα είναι ανάμικτη.
Αποφύγαμε μεν τη συντριβή, δεν καταφέραμε ωστόσο να μετασχηματίσουμε όσο θα έπρεπε την οικονομία.
Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι αντιστάσεις ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Είναι ένα καίριο σημείο, γιατί εάν είχαμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν θα ήταν τόσο οδυνηρές, η έξοδος από το πρόγραμμα θα ήταν ταχύτερη και η οικονομία, σήμερα, θα ήταν πιο ανταγωνιστική.
Πέρα, όμως από τις εσωτερικές προκλήσεις έχουμε και τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Στην περιοχή μας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία επιβεβαιώνει πως το κύμα αντισυστημικής ψήφου δεν έχει εκτονωθεί.
Ο Ερντογάν, δίπλα μας έχει ανοίξει πολλά μέτωπα.
Μπορεί αυτό να του προσφέρει οφέλη στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο.
Δημιουργεί ωστόσο, συνθήκες αντιπαράθεσης και στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα.
Εξ αντιδιαστολής ο ρόλος της Ελλάδας τείνει να αναβαθμιστεί ποιοτικά.
Η δια της διολισθήσεως απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση μετατρέπει γεωπολιτικά την Ελλάδα σε ακροτελεύτιο κρίκο της δυτικής στρατηγικής αλυσίδας προς ανατολάς.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί εκ των πραγμάτων ευκαιρίες.
Ευρύτερα, ο διεθνής εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει βλάπτει τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.
Έχουμε επίσης και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν εξ ολοκλήρου τις κυρώσεις που ίσχυαν εις βάρος του Ιράν πριν από τη διεθνή συμφωνία του 2015.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα ισχύουν, επίσης, για τις εταιρείες τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με το Ιράν.
Συνεπώς, ο κίνδυνος για αντίμετρα, αλλά και για κλιμάκωση είναι υψηλός.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το δύσκολο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο καλείται να κινηθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα στο επόμενο διάστημα.
Η έξοδος από τα Μνημόνια δε σημαίνει και έξοδο από την κρίση.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει δύσκολες δεσμεύσεις για πολλά χρόνια.
Πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, μέχρι και το 2022 και χοντρικά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, από εκεί και πέρα έως το 2060.
Είναι πόροι που αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία.
Τη χθεσινή συμφωνία για το Ελληνικό χρέος πρέπει να την εκτιμήσουμε με σύνεση.
Η συμφωνία συνοδεύεται από σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας.
Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας.
Δίνεται τόσο-όσο, με καρότο και μαστίγιο, ώστε να συνεχισθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Η ανάγκη για «τετραγωνισμό του κύκλου», που προκύπτει από την απροθυμία των εταίρων μας να προχωρήσουν σε μια πιο γενναία ελάφρυνση του χρέους και της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια πιο φιλοεπιχειρηματική πολιτική, δημιουργεί ένα δημοσιονομικό και φορολογικό παράδοξο που κρατά ψηλά τους φόρους και εν τέλει αποτρέπει τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η αφαίμαξη που υφίσταται η πραγματική οικονομία για να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα θα πρέπει αν μη τι άλλο να αξιοποιηθεί προς όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προχωρήσει η σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν, πραγματικά, η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Θα μπορούσε επίσης, να προχωρήσει, μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση της Ελληνικής οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Κυρίες και κύριοι,
Η επίτευξη αυτών των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η χώρα να μπει σε δυναμική και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι από τους στόχους που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2.2% κατά μέσο όρο, στην πενταετία 2018-2022.
Γιατί, όμως, μόνο 2.2%;
Όταν σε μια δεκαετία, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% ο στόχος αυτός δεν αρκεί για να φύγει η οικονομία μπροστά.
Για να ξεκολλήσει η οικονομία, για να μεγαλώσει η πίτα, για να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να στοχεύουμε σε μια αλματώδη ανάπτυξη της τάξης τουλάχιστον του 4% ετησίως.
Η ανάπτυξη με ρυθμό 2.2% δεν επαρκεί.
Δεν λύνει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό τσουνάμι για να αναστρέψουμε την τεράστια ανεργία και να δημιουργήσουμε ξανά ευημερία και ελπίδα στην κοινωνία.
Αυτή πρέπει να είναι η νέα «μεγάλη ιδέα» του πολιτικού συστήματος, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των πολιτών.
Σε αυτή την τροχιά πρέπει να κινηθούμε συνολικά ως κοινωνία.
Επενδύσεις, όμως, που θα κατευθύνονται στους εξωστρεφείς κλάδους.
Όχι στην τρελή χαρά και στην κατανάλωση.
Σε κλάδους με υψηλή παραγωγικότητα που παράγουν για εξαγωγές και ταυτόχρονα ανταγωνίζονται τις εισαγωγές στην εγχώρια αγορά.
Στόχος μας, πρέπει να είναι η παραγωγή να υποκαθιστά τις εισαγωγές.
Και φθάσαμε σε ένα σημείο ουσίας.
Η κυβέρνηση καλεί την επιχειρηματική τάξη να επενδύσει.
Η επιχειρηματική τάξη αγωνίζεται να επιβιώσει.
Επενδύει, όσο μπορεί και αντέχει, με άνισους όρους.
Και καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει το απαιτούμενο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το λέμε. Θα το ξαναπούμε.
Η ανάκαμψη, περνά μέσα από τη βιομηχανία.
Αυτό προϋποθέτει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κύρια έμφαση στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.
Ο ΣΕΒ επιδιώκει την καλή συνεργασία με την Πολιτεία για να απαντήσουμε θετικά και αποτελεσματικά και σε αυτήν την πρόκληση.
Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει κανέναν.
Συμβάλει στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με θέσεις και προτάσεις.
Η επιχειρηματική κοινότητα διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία και μεγάλη πείρα.
Διεκδικεί, όμως, να έχει λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό του πλαισίου, εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Για να συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο ΣΕΒ διοργάνωσε τέσσερα συνέδρια τον τελευταίο χρόνο:
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, για το μέλλον της εργασίας, για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις και για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων μέσα από την υιοθέτηση μιας εργαλειοθήκης καλών διεθνών πρακτικών.
Όλα αυτά τα θέματα, συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, το ανθρώπινο δυναμικό, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τα κίνητρα και τις πολιτικές ενθάρρυνσης για τις βιομηχανικές επενδύσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Με την έξοδο από το πρόγραμμα, είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό αφορά και στα εργασιακά.
Τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης για τη διαιτησία, την επεκτασιμότητα και τη συρροή των συλλογικών συμβάσεων μας οδηγούν στην επαναφορά μιας άκαμπτης αγοράς εργασίας.
Σε πολιτικές που θέτουν εμπόδια στην οικονομία της παραγωγής, της εξωστρέφειας, των καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
Που διαβρώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Να θυμίσω ότι προ της κρίσης, o μηχανισμός της υποχρεωτικής διαιτησίας και των άκριτων επεκτάσεων, αγνοούσε τα οικονομικά δεδομένα παραγωγής, απασχόλησης, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Το αποτέλεσμα;
Καταλήξαμε σε αποβιομηχάνιση της οικονομίας.
Η κατανάλωση ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης.
Είχαμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, με πλεονάζουσες πληθωριστικές αυξήσεις στους κλάδους των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών κυρίως, στην εγχώρια βιομηχανία.
Και δεν είναι μόνο ότι έπληξε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Είναι ότι οδήγησε πολλές από αυτές σε συρρίκνωση ή σε κλείσιμο.
Στην περίοδο της κρίσης «πάγωσαν» με ειδική νομοθετική ρύθμιση τόσο η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων όσο και η αρχή της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» και δόθηκε η δυνατότητα να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, όπου αυτές υπάρχουν.
Η έκτακτη αυτή ρύθμιση -που λειτούργησε και λειτουργεί ευεργετικά για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση- έχει ημερομηνία λήξης με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Ο ΣΕΒ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, και κυρίως οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η επιβίωση, πόσο μάλλον η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας.
Ούτε με την υποχρεωτική μονομερή προσφυγή στη διαιτησία που νοθεύει τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Η υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συμβάσεις, ότι δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, ότι δεν θίγει τις επιχειρήσεις.
Άλλη άποψη, όμως, έχει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το ILO, που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι όργανο των εργοδοτών.
Δημοσίευσε, πριν από λίγες μέρες, μίαν έκθεση, με την οποία καλεί, για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις και να περιορίσει τη δυνατότητα υποχρεωτικής μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ μόνο στις περιπτώσεις ουσιωδών υπηρεσιών και όπου απειλείται η κοινωνική ειρήνη.
Καταλαβαίνω τον δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η κυρία Αχτσιόγλου.
Ο στόχος, όμως, πρέπει να είναι διττός και πρέπει να είναι και κοινός: από τη μία η δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
Από την άλλη η επιβίωση και η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Δύσκαμπτες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις με τιμωριτική διάθεση, ιδεολογικές προκαταλήψεις που δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση της αγοράς, που έχουν ως λογική ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες προκλήσεις, δεν συμβάλουν στη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και εν τέλει στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Πολιτεία έχει συχνά την ψευδαίσθηση ότι η θέσπιση δύσκαμπτων και συχνά πρακτικά ανεφάρμοστων ρυθμίσεων, προστατεύει τον εργαζόμενο και περιορίζει την καταστρατήγηση της νομοθεσίας.
Το αντίθετο συμβαίνει.
Το δύσκαμπτο και πρακτικά ανεφάρμοστο, λειτουργεί εις βάρος και του εργαζόμενου αλλά και της επιχείρησης και οδηγεί στην παρανομία.
Το μόνο που ευνοεί, είναι τις φοροεισπρακτικές επιδρομές της Πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι,
Βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι πρώτα απ’ όλα η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στις βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Σε τελική ανάλυση, η ευθύνη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι δική μας.
Δεν πρέπει να είναι ευθύνη των άλλων, δεν εναπόκειται στους άλλους να γεμίζουν τα δικά μας κενά, να λύνουν τα δικά μας προβλήματα.
Σας ευχαριστώ.
Η ομιλία Κολιοπούλου
Αγαπητοί προσκεκλημένοι και αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα σας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας απόψε.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που κάθε χρόνο είστε μαζί μας, στην κορυφαία εκδήλωση μας, την ανοικτή συνεδρίαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, για την παρουσία του εκλεκτού προσκεκλημένου μας, του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, ένθερμου υποστηρικτή της επιχειρηματικότητας.
Επιτρέψτε μου επίσης, με ιδιαίτερη χαρά, να καλωσορίσω τους τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νέα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν σήμερα τις εργασίες της συνεδρίασής μας.
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε παιδιά στην ηλικία τους και αντιλαμβανόμαστε, γιατί το ζούμε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων.
Τους θέλουμε κοντά μας, στον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, ο οποίος διψάει για νέα μυαλά και φρέσκιες ιδέες, από εκπαιδευμένους και καταρτισμένους ανθρώπους.
Θέλω λοιπόν να τους ευχηθώ, εκ μέρους όλων μας, καλή επιτυχία στα σχέδιά τους και να τους προτρέψω να κυνηγήσουν τους στόχους τους, εδώ στον τόπο μας που ανήκουν, να συνδέσουν τα όνειρά τους με το όνειρο μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης και ανταγωνιστικής.
Αποφασίσαμε φέτος, για πρώτη φορά επίσης, να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας, μια σύντομη παρουσίαση δύο επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου μας. Της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Στερεά Ελλάδα και της KNAUF AQUAPANEL από τη Θεσσαλία.
Με δύο εξαιρετικά παραδείγματα, θέλουμε να αναδείξουμε, το ρόλο και τη συμβολή των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλαδή, στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία.
Η επιλογή, πιστέψτε μας, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί, και στις δύο Περιφέρειες της εμβέλειάς μας, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, έχουμε μέλη μας, πολλές και σημαντικές, γνωστές ή και λιγότερο γνωστές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, ως προς το μέγεθος, επιχειρήσεις.
Επιχειρήσεις, που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, που μοχθούν μαζί με τους ανθρώπους τους να κερδίσουν τις αγορές, που προσπαθούν να είναι παρούσες, υπό άνισες συνθήκες, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες και στις πιέσεις που δημιούργησε η κρίση.
Επιχειρήσεις, που οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και απέδωσαν, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και είναι ζωντανές τώρα εδώ.
Πριν από 9 χρόνια, εκτός από τα δίδυμα ελλείμματα, των τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού ισοζυγίου, διαπιστώσαμε, με αρκετή καθυστέρηση, ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι θεσμικές και οι διαρθρωτικές της αγκυλώσεις, ήταν οι βασικές αιτίες για την ευάλωτη θέση της Ελλάδας στη διεθνή οικονομική συγκυρία.
Ήταν οι παράγοντες που ανέδειξαν ότι το οικονομικό πρότυπο της χώρας μας δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε διεθνές επίπεδο, υπό την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα και κυρίως η Βιομηχανία, όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε την απόρριψη, την λεκτική και πρακτική απαξία.
Θα τολμήσω να πω και την εχθρικότητα, σε όλες τις εκφάνσεις και τα επίπεδα, ξεκινώντας από νοοτροπίες και καταλήγοντας στις πολιτικές προτεραιότητες.
Στο γράφημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτυπώνεται η ένταση και η διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, η οποία μπορεί μόνο σαν ένταση να συγκριθεί με το κραχ της Αμερικής του 1929, στη δε διάρκεια ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Είμαστε ακόμα μια χώρα της Ευρώπης η οποία βιώνει τα αποτελέσματα της βαθύτατης κρίσης.
Οι σημερινοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, αν και δείχνουν κάποιες τάσεις βελτίωσης, δεν προμηνύουν τίποτε το σημαντικό και το σίγουρο για το μέλλον, αν δεν αλλάξει ριζικά η νοοτροπία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Αν δεν υποστηριχθούν άμεσα εκείνες οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα ανατρέψουν τα δεδομένα, τα σίγουρα, τα κεκτημένα και θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων αντιπαραγωγικών συμπεριφορών.
Ο Ηράκλειτος στα «Περί Φύσεως» είπε «.. Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του» Αυτός ο χαρακτήρας της ελληνικής κοινωνίας μας κρατά δέσμιους και είναι χρέος όλων μας να τον αλλάξουμε και να γίνουμε πραγματικά φιλοπαραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της οικονομίας μας και της ιστορίας μας, όπου καλούμεθα τον Αύγουστο να βγούμε στις ελεύθερες αγορές σαν χώρα και να σταθούμε στα πόδια μας, χωρίς άλλα δανεικά από τους μηχανισμούς που μας στήριξαν μέσα στην κρίση.
Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι όλα τα προγράμματα που με θυσίες ακολουθήσαμε μέχρι τώρα αλλά και οι επιλογές που θα κάνουμε για το μέλλον μας, είναι ικανά να μας μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Ξέρουμε όμως όλοι μας, και το ζούμε στο πετσί μας, ότι ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμα τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.
Τα πλεονάσματα που παρουσιάζουμε στον προϋπολογισμό μας είναι αποτελέσματα από την υπερφορολόγηση και όχι αποτέλεσμα μιας υγιούς οικονομίας, η οποία τρέχει με βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Υπερφορολογείται η εργασία, η επιχειρηματικότητα, η ιδιοκτησία σε επίπεδα που δυσχεραίνουν το οικονομικό κλίμα για επενδύσεις έσωθεν και έξωθεν.
Έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν θεσπίσει ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο επενδυτής στην εποχή μας, εκτός από πολιτική σταθερότητα και συναίνεση, απαιτεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αποτελεσματική και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, φιλοεπενδυτική χωροταξική πολιτική, εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτομία, γρήγορη και άμεση λύση στις αδειοδοτήσεις και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
Και βεβαίως, εμπιστοσύνη που γεννά η αξιοπιστία.
Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον η οποία ψάχνει να τοποθετηθεί.
Δεν φτάνει λοιπόν ότι η χώρα μας είναι φθηνή λόγω της κρίσης.
Επιβάλλεται να είναι ανταγωνιστική για να προσελκύσει εμάς τους ίδιους αλλά και τους ξένους.
Θεωρούμε και το πιστεύουμε πραγματικά ότι ο πολιτικός κόσμος, έχει πλέον απόλυτη γνώση για το τι χρειάζεται να γίνει.
Υπάρχουν εργαλειοθήκες και εμπεριστατωμένες προτάσεις από όλη την επιχειρηματική κοινότητα, από εμάς τους Περιφερειακούς Συνδέσμους, από τους Κλαδικούς Συνδέσμους, από τον ΣΕΒ, από την Ελληνική Παραγωγή – Δίκτυο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, οι οποίες έχουν προμηθεύσει στρατηγικές και πολιτικές, σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικότητας.
Όμως, ο μεγάλος μας εχθρός είναι ο χρόνος.
Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, και αλλάζει διαρκώς, καλούμαστε να ακολουθήσουμε κάνοντας άλματα και ξεπερνώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Εμείς οι επιχειρήσεις το ζούμε αυτό καθημερινά, όμως η κοινωνία και το κράτος δυσκολεύονται πάρα πολύ να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ταχύτατες αλλαγές, σε νοοτροπίες, αλλά και σε αποδοτικότητα.
Κύριε Υπουργέ,
Αναγνωρίζουμε τις αγαθές προθέσεις των περισσότερων στελεχών της Κυβέρνησης, όμως, όπως είπα πριν, ο χρόνος δεν είναι φίλος μας είναι εχθρός μας.
Έχουμε συζητήσει αρκετά και έχουμε αναλύσει αρκετά το παρελθόν και το παρόν μας. Το μέλλον μας όμως εξαρτάται από το πόσο γρήγορες και αποτελεσματικές θα είναι οι παρεμβάσεις για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας.
Το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης έχει μεν τη σωστή κατεύθυνση, όμως στην προσπάθεια να καλυφθούν τα πάντα και όλοι, χάνει την καθαρότητα της στοχοπροσήλωσης στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.
Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεσή μας πρέπει να τρέξουν άμεσα και να διατεθούν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της υποκατάστασης των εισαγωγών.
Η γραφειοκρατία, η ευθυνοφοβία και οι αγκυλώσεις καλά κρατούν.
Οι διαδικασίες εφαρμογής και ελέγχου δεν έχουν γίνει ακόμα για τον επενδυτικό νόμο, ο οποίος έκανε τρία χρόνια να έρθει και θα πάρει σχεδόν άλλα δύο χρόνια για να αποδώσει.
Στα δε φορολογικά κίνητρα, χάσαμε σίγουρα όλο το 2017 και δεν έχουμε εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Κύριε Υπουργέ
Οι επιχειρήσεις που έχουν τηρήσει κατά γράμμα τις προθεσμίες και τα ποσοστά επενδύσεων ζητούν την δέσμευσή σας για άμεση εφαρμογή.
Εκτός από τα πολλά διαβήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, υπάρχει πρόσφατη επιστολή – παρέμβαση επί του θέματος, με συγκεκριμένες λύσεις. Τονίζω πάλι ότι είναι ανάγκη να δοθεί ΆΜΕΣΗ λύση.
Έχουμε επίσης μεγάλη ανησυχία για το κόστος ενέργειας. Για το πόσο το επιχειρούμενο άνοιγμα της αγοράς θα έχει σαν στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας και όχι την αύξηση, όπως φημολογείται.
Περιμένουμε επίσης μια απάντηση για τα θέματα των επιταχυνόμενων αποσβέσεων αλλά ίσως και των υπεραποσβέσεων στις επενδύσεις, τα οποία θα έχουν άμεσο και γρήγορο θετικό αντίκτυπο, στην οικονομία.
Έχουν τεθεί μετ΄ επιτάσεως οι προτάσεις μας σε όλα τα παραγωγικά Υπουργεία της Κυβέρνησης.
Τα προβλήματα είναι πολλά. Ωστόσο, πάντα είμαστε στη διάθεσή σας, με ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις, αλλά να ξέρετε ότι από εμάς θα ακούτε συνέχεια το «πότε?».
Πάντα θα είναι ο χρονικός παράγοντας και η ταχύτητα η νούμερο ένα ερώτησή μας.
Σας ευχαριστώ .
Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (φωτογραφίες pagasitikosnews.com)