Με ελικόπτερο γίνεται η μεταφορά άμμου, τούβλων και άλλων οικοδομικών υλικών στον Ολυμπο, καθώς η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης ανακαινίζει ριζικά τρία καταφύγια, στα 2.050, 2.660 και 2.710 μέτρα. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός) η πρώτη αποστολή στον Ολυµπο έγινε προχθές. Τα φορτία του ελικοπτέρου ήταν φωτοβολταϊκά πάνελ και προκάτ τµήµατα οροφής, σακιά µε άµµο και τούβλα. Προορισµός ήταν τα 2.710 µέτρα και 2.660 µέτρα, εκεί όπου βρίσκονται τα καταφύγια «Γιώσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος» αντίστοιχα. Οι αποστολές συνεχίστηκαν χθες: δεξαµενές νερού, στρώµατα, κουβέρτες και µαξιλάρια στο ανέβασµα προς τα 2.050 µέτρα, στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», µπάζα και παλιά στρώµατα στο κατέβασµα προς τη «βάση» στο Λιτόχωρο. Την πρώτη ηµέρα οι διαδοχικές διαδροµές διήρκεσαν 9 ώρες, τη δεύτερη ηµέρα 6 ώρες. Και έπεται συνέχεια, µέχρι το τέλος της εβδοµάδας.

Η πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη επιχείρηση στο «Βουνό των Θεών» οργανώνεται από την Ελληνική Οµοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και αφορά δύο καταφύγια ιδιοκτησίας της («Κάκαλος» και «Αγαπητός») και ένα ιδιοκτησίας του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Θεσσαλονίκης («Αποστολίδης»). «Η ΕΟΟΑ έχει στην ιδιοκτησία της 16 καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν από το 1930 έως το 1980», εξηγεί ο πρόεδρός της, Νίκος Κοντός. «Στην αρχή ήταν πολύ υποτυπώδη – στην πορεία επεκτάθηκαν, απέκτησαν καλύτερες υποδοµές. Εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισµού πραγµατοποιούνταν ανά διαστήµατα, ωστόσο ριζική ανακαίνιση δεν είχε γίνει ποτέ. Με δεδοµένη την υψηλή επισκεψιµότητα του Ολύµπου, αποφασίσαµε λοιπόν να ξεκινήσουµε αυτό το δύσκολο έργο».

Το 70% του κόστους της ανακαίνισης θα καλυφθεί από κοινοτικό πρόγραµµα Leader, ενώ το υπόλοιπο 30% από την ΕΟΟΑ. Οι εργασίες εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν στο καταφύγιο «Αποστολίδης» τον Οκτώβριο, ενώ στα άλλα δύο καταφύγια θα συνεχιστούν και την επόµενη χρονιά. 

Το «Βουνό των Θεών» δέχεται 150.000 επισκέπτες τον χρόνο, γι’ αυτό και τα τρία καταφύγια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, παράλληλα με τις εργασίες ανακαίνισης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr